Χωρίς κατηγορία

«Άντε κουφάλα Πολίτισσα, πάλι σου ήρθε η έμπνευση». Η ατάκα του Χιώτη στον Μητσάκη .

«Άντε κουφάλα Πολίτισσα, πάλι σου ήρθε η έμπνευση». Η ατάκα του Χιώτη στον Μητσάκη .

To τραγούδι «Όταν καπνίζει ο λουλάς» είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη. Γράφτηκε το 1946 με αφορμή τον ξακουστό εκείνα τα χρόνια τεκέ του Μάνθου, στην Ομόνοια. Ο Μητσάκης ποτέ δεν είχε σχέση με χασίσι και τεκέδες. Εκείνη τη μεταπολεμική εποχή όμως βρέθηκε στον συγκεκριμένο τεκέ, παρακινούμενος από τον Μανώλη Χιώτη και άλλους κοινούς τους φίλους.
Ο Μητσάκης το 1945 δούλευε σε ένα μικρό κέντρο στην Ομόνοια, στου Μπουχιούνη. Εκεί ένα μεσημέρι καθώς έβγαινε από το μαγαζί συναντήθηκε με τον Μανώλη Χιώτη. Στην παρέα του βρίσκονταν οι μουσικοί Ανδρέας Σπαγγάδωρος και Σταύρος Τζουανάκος ο Κίμων Καπετανάκης, ο θεατρικός συγγραφέας που σύστησε την Μπέλλου στον Τσιτσάνη και ο ηθοποιός Γιάννης Σπαρίδης. Ο Μητσάκης τους είπε ότι πάει στο δωμάτιο του να ξεκουραστεί. Τότε ο Χιώτης τον τράβηξε από το μανίκι και τον παρακίνησε να ακολουθήσει την παρέα.

Πήγαιναν στον τεκέ του Μάνθου για να φουμάρουν. Μαζί τους βρέθηκε τελικά και ο Γιώργος Μητσάκης. Προχώρησαν την οδό Ζήνωνος και βγήκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου, εκεί που ήταν ο παλιός σταθμός Πελοποννήσου.
Ακριβώς δίπλα υπήρχε ένα καφενείο και παραδίπλα ένα παλιό σπίτι, σχεδόν ερείπιο. Μπήκαν σε ένακτίριο ήδη μισογκρεμισμένο κατά την κατοχή κτίριο. Το δωμάτιο δεν είχε φως.
Γύρω ήταν σκορπισμένοι οι αργιλέδες, ενώ στο πάτωμα, με το τριμμένο μωσαϊκό, ήταν τοποθετημένοι μερικοί κουβάδες γεμάτοι στάχτη για να φτύνουν οι πελάτες. Μερικοί μάγκες ρουφούσαν σιωπηλοί, βγάζοντας καμιά φορά έναν βαθύ αναστεναγμό για την κακούργα κοινωνία ή για όποιον άλλον τους είχε φταίξει.
Ο Χιώτης με την παρέα τους κάθισαν στους αργιλέδες, ενώ ο Μητσάκης που δεν έπινε, ανέλαβε χρέη ψυχαγωγού, με τον τζουρά που διέθετε ο τεκές. Μέσα στους παρευρισκόμενους ήταν κι ένας σταθμάρχης, ο οποίος ενοχλούσε όσους έπιναν και έλεγε ασυναρτησίες.
Ο τεκετζής προσπάθησε να τον σταματήσει. Του έβαλε τις φωνές: «Δε σου είπα μη μιλάς όταν οι μάγκες κάνουν τουμπεκί;».

mixanitouxronou.gr

admin

Οκτώβριος 8th, 2018

No Comments

Comments are closed.