Γιάννης Κ. Ιωάννου – “Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής μου”

Joy Radio Άλλη Φάση!!

Γιάννης Κ. Ιωάννου – “Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής μου”

Πολλοί αναρωτώνται συνήθως πως τελειώνει ένα βιβλίο που οι σελίδες του ανανεώνονται συνεχώς, ακόμα τι θα μπορούσε να δώσει καινούρια γεύση σε ένα καλό κρασί που έχει δοκιμαστεί αρκετά ή πως θα μπορούσε ένας “all around player” να προσθέσει κάτι ακόμα στο παιχνίδι του… Κυρίως θα εστίαζα σε αυτήν την εισαγωγή, στο πόση αντοχή έχει κανείς να τολμήσει να αλλάξει στο προφίλ του στοιχεία ή μάλλον να προσθέσει και κάτι άλλο που μέχρι σήμερα δεν είχε δείξει. Σημασία έχει ότι το θέλει, σημασία έχει ότι το καταφέρνει και το κάνει πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, όπως μαρτυρά και η περίληψη της επαγγελματικής του βιογραφίας, (Βικιπαίδεια: Γιάννης Ιωάννου (μουσικός)), συμπληρώνει φέτος 56 χρόνια καριέρας. Εκεί περιγράφεται ως συνθέτης και ενορχηστρωτής κατά κύριο λόγο, καριέρα που ουσιαστικά ξεκίνησε το 1982 όταν βραβεύτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Ρίτσο σε διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Η εξέλιξή του περιείχε από τότε σημαντικές συνεργασίες, από τον προαναφερόμενο Μίκη Θεοδωράκη μέχρι ένα πλήθος συνθετών, ερμηνευτών και μουσικών παραγωγών. Οι ενορχηστρώσεις του έχουν καλύψει σημαντικά έργα της ποιοτικής ελληνικής δισκογραφίας, οι συνθέσεις του κόσμησαν (και συνεχίζουν να κοσμούν) θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και γενικά απαιτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών. Παράλληλα, υπήρξε για πολλά χρόνια μαέστρος σε ορχήστρες σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως π.χ. η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Αρλέτα, η Καλλιόπη Βέττα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Σαλέας, η Λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», ενώ η δεινότητά του σαν μουσικού ήταν εκείνη που τον έκανε περιζήτητο σε πλήθος δισκογραφικών καταγραφών αλλά και ζωντανών παρουσιάσεων, φτάνοντας μέχρι το σήμερα.

Η εξέλιξη ωστόσο ποτέ δεν σταματά, ακόμα και μετά από μια τόσο σημαντική καριέρα τόσων ετών, αντίθετα βρίσκει κι άλλους δρόμους έκφρασης. Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής, μουσικός και παραγωγός Γιάννης Κ. Ιωάννου, πιάνει το μικρόφωνο για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του ή έστω κάποια από αυτά. Επιλέγει στίχους συνεργατών του με την οξυδέρκεια που διαθέτει από την εμπειρία του, συνθέτει και ερμηνεύει.

Και βρισκόμαστε στην αρχή, που επίσημα ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2022, με την κυκλοφορία του τραγουδιού «Ωδή στα γυαλιά μου», ένα αριστουργηματικά δοσμένο ποίημα του ψυχολόγου, συγγραφέα και ποιητή Νίκου Σιδέρη, από την ποιητική του συλλογή “Θηλή Σοκολάτα”, που μελοποίησε, ενορχήστρωσε κι ερμηνεύει ο Γιάννης Κ. Ιωάννου.

Το τραγούδι κυκλοφορεί σαν ψηφιακό Single από τις μουσικές διαδικτυακές πλατφόρμες: Spotify, Apple Music & iTunes, Amazon Music, YouTube & YouTube Music, Tik Tok, Shazam, Deezer και άλλες.

Λίγες μόνο μέρες αργότερα κυκλοφόρησε ακόμα ένα τραγούδι του, που φέρνει εκτός των άλλων και την ερμηνευτική του σφραγίδα, το «Σαν νερό κυλά η ζωή». Η μουσική του τραγουδιού γράφτηκε από τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, αρχικά για το θεατρικό έργο του Μπέρναρντ Σω, “Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν“, που ανέβασε το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, με σκηνοθέτη τον Γιάννη Μόρτζο. Λίγο αργότερα προτάθηκε στην Αιμιλία Πανταζή να γράψει στίχους κι έτσι γεννήθηκε αυτό το τραγούδι, που έχει πολλά κοινά σαν ατμόσφαιρα, με την αύρα των συνθέσεων της Λορίνα Μακ Κενιτ.

Οι στίχοι είναι αφηγηματικοί, φιλοσοφικοί και ήρεμοι και μιλούν γιά τη ζωή και τον έρωτα που βρίσκει ο άνθρωπος στο μονοπάτι του βίου του. Το βιολί του Κυριάκου Γκουβέντα, καταφέρνει από τις πρώτες νότες να βάλει τον ακροατή στην μαγική ατμόσφαιρα των παλιών κέλτικων τραγουδιών. Ο ήχος γενικά, είναι ακουστικός, ζεστός και η συνοδεία της κέλτικης άρπας δίνει ακόμη πιο ειρηνικό και ήσυχο χαρακτήρα. Το τραγούδι επίσης κυκλοφορεί σαν ψηφιακό Single από τις μουσικές διαδικτυακές πλατφόρμες: Spotify, Apple Music & iTunes, Amazon Music, YouTube & YouTube Music, Tik Tok, Shazam, Deezer και άλλες.

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου βρίσκεται ήδη στο «μιξάρισμα» νέων αλλά και επανεκτελέσεων έργων του, είτε ερμηνευμένων από άλλους αλλά περισσότερο με τη διάθεση να «ακουστεί» ο ίδιος. Σε ένα μεταίχμιο του ελληνικού τραγουδιού οφείλουμε να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν εκείνοι που το στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ένας σημαντικός καλλιτέχνης λοιπόν, που γνωρίζει όλα τα παλιότερα βήματα, είναι ο Γιάννης Κ. Ιωάννου. Και όπως λέει ο συγγραφέας και στιχουργός Πάνος Σταθόγιαννης γι’ αυτόν:

«Ο Ιωάννου, είναι ένας συνθέτης «φρέσκος», αλλά με βαθιές ρίζες».

Θα συμπληρώσω και ότι είπε ο ίδιος όταν τον ρώτησα τι επιδιώκει από εδώ και στο εξής:

«Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής μου»

Σύντομα κοντά μας -και κοντά σας- όλα τα καινούρια του έργα, οι νέες σελίδες της ζωής ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων αρκετών δεκαετιών, που θα παρουσιάσουμε με μεγάλη μας χαρά!

Yannis K. Ioannou στο:

Spotify https://spoti.fi/3KPaH3L

Apple Music & iTunes https://apple.co/3JNcYLv
Instagram https://instagram.com/ioannoumusic

Facebook https://facebook.com/ioannoumusic

Twitter https://twitter.com/ioannoumusic

Yannis K. Ioannou | κανάλι στο:

YouTube https://www.youtube.com/user/yannis703/

YouTube Music https://music.youtube.com/user/yannis703/

Have your say

Joy Radio Άλλη Φάση!! Μουσική Ραδιόφωνο Συνεντευξεις Νέα

>